Κριτήρια Επιλογής Σπουδών

Κριτήρια Επιλογής Σπουδών - Επαγγελματικος Προσανατολισμος - Νοτάκης Αντώνης
Κριτήρια Επιλογής Σπουδών - Επαγγελματικος Προσανατολισμος - Νοτάκης Αντώνης

Τα Κριτήρια Επιλογής Σπουδών

Τόπος Διαμονής

Διαχρονικά, η εντοπιότητα αποτελούσε το σημαντικότερο παράγοντα επιλογής. Ειδικότερα τα τελευταία «δύσκολα» χρόνια, που η οικονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο σχεδόν των οικογενειών, οι υποψήφιοι των χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων επιλέγουν πρωτίστως σχολές που είναι κοντά στον τόπο διαμονής τους. Για τις οικογένειες πού δύσκολα τα βγάζουν πέρα, η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος. Όσο όμως ανεβαίνει η οικονομική κλίμακα, η επιλογή αυτή μειώνεται σημαντικά και σειρά παίρνει η κλίση του υποψηφίου και η αίγλη μιας σχολής.

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Αν παραβλέψουμε το συναισθηματικό παράγοντα, οι υποψήφιοι αναζητούν σχολές που οδηγούν σε επαγγέλματα με σίγουρη αποκατάσταση. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις προτιμήσεις για τα παιδαγωγικά τμήματα, που στις περιόδους σχετικά εύκολου διορισμού στο δημόσιο ήταν σε υψηλά ποσοστά.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Στα τελευταία όμως χρόνια που η πρόσβαση στο δημόσιο είναι εξαιρετικά δύσκολη, το ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά. Φέτος που η πρόσβαση στα παιδαγωγικά τμήματα θα είναι δυνατή από όλα τα επιστημονικά πεδία, αναμένεται να τα δηλώσουν στο μηχανογραφικό πάρα πολλοί υποψήφιοι, αν και πολλοί θα τα βάλλουν στις τελευταίες θέσεις, πριν όμως από τα ΤΕΙ.

Η εκτίμησή μας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγής στις Επιστήμες εκπαίδευσης θα το έχουν οι υποψήφιοι του 1ου Πεδίου (Ανθρωπιστικές Σπουδές) και του 3ου Πεδίου (Επιστήμες υγείας) και κυρίως οι υποψήφιοι που δε θα κατορθώσουν να εισαχθούν σε κάποιες Σχολές υψηλής προτίμησης όπως η Νομική, Ιατρική, Βιολογία, φιλολογικές σχολές, ψυχολογίας ΜΜΕ κ.λ.π. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η εκτόξευση των βάσεων στις Επιστήμες Εκπαίδευσης πολύ προς τα πάνω.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι η Αθήνα θα είναι η μόνη από τα μεγάλα Αστικά κέντρα που θα μείνει χωρίς σχολές ΤΕΙ επειδή αυτές εντάχτηκαν στα νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ρωτήστε Μας

ONLINE ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

H Online Συμβουλευτική είναι μια πλήρως διαδικτυακή και ψηφιακή υπηρεσία. Online Συνεδρίες με τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και χρήση Οργανωμένου Ψηφιακού Υλικού και Online Τεστ.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

(+30) 693 6973 388

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Υψηλοί Στόχοι Άριστων Μαθητών

Είναι φυσικό οι αριστούχοι να επιλέγουν πρώτα σχολές υψηλής ζήτησης όπως είναι οι Νομικές Σχολές, οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές, οι Βιολογικές ,οι Φυσικές και τα πρωτοκλασάτα οικονομικά τμήματα Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ, Διοίκησης Επιχειρήσεων κλπ.

Οι αδύνατοι μαθητές επιλέγουν τμήματα των ΤΕΙ όπου η πιθανότητα εισαγωγής είναι πολύ μεγαλύτερη, εκτός βέβαια από κάποιες εξαιρέσεις που μερικά τμήματα των ΤΕΙ έχουν μεγάλη ζήτηση.

Δυνατότητα Μετεγγραφής

Οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τα μόρια που απαιτούνται για μετεγγραφή, δηλώνουν στις πρώτες θέσεις Σχολές που βρίσκονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, γιατί είναι σίγουροι ότι σύντομα θα εξασφαλίσουν τη μετεγγραφή τους.

Ρωτήστε Μας

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Οι Αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και μπορούμε με την εμπειρία και τις γνώσεις μας να υποβάλουμε για εσάς την αίτησή μετεγγραφής. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας εξυπηρετήσουμε.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

(+30) 693 6973 388

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Κληρονομικότητα Επαγγέλματος

Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά των γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κλπ. θέλουν να ακολουθήσουν, σε μεγάλο ποσοστό, το δρόμο των γονιών τους.

Όσοι επομένως θελήσουν να συνεχίσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις ή τα επαγγέλματα των μελών της οικογένειάς τους , επιλέγουν αρχικά σχολές που έχουν σχέση με αυτά. Έτσι πιστεύουν ότι το μέλλον τους είναι εξασφαλισμένο αφού θα ακολουθήσουν «στρωμένες» δουλειές.

Αγάπη για Συγκεκριμένο Επάγγελμα

Είναι η κατηγορία των υποψηφίων που από την παιδική τους ηλικία ονειρεύονται το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.

Είναι τα παιδιά που θέλουν να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους ( π.χ. Μουσική, Τέχνη κλπ.) ή να ακολουθήσουν το συναίσθημά τους, επιζητώντας να εισαχθούν σε σχολές που θα τους βοηθήσουν να υπηρετήσουν καλύτερα το κοινωνικό σύνολο, όπως οι Ιατρικές, Παιδαγωγικές, σχολές ψυχολογίας ή σχολές κοινωνικών επιστημών και άλλες.

Δεύτερη Ευκαιρία για Μαθητές Προηγούμενου Έτους

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων που κυνηγούν μια «δεύτερη ευκαιρία» .Είναι τα παιδιά που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή ή πέτυχαν κάπου και θέλουν να εισαχθούν σε μια καλύτερη γι’ αυτούς σχολή.

Έχουν ήδη περάσει τη διαδικασία των Πανελλαδικών και πλέον νοιώθουν πιο ώριμοι να κάνουν μια καινούργια προσπάθεια. Εξάλλου είναι αρκετοί αυτοί που πέρυσι είχαν κάποια ατυχία σε κάποιο μάθημα και θέλουν να δώσουν φέτος μια νέα μάχη που ελπίζουν ότι θα είναι νικηφόρα.

Οι νέοι έχουν όνειρα και ελπίδες και αξίζει να χειροκροτήσουμε αυτούς που κυνηγούν τα όνειρά τους, παρά τις δυσκολίες που συναντούν στο δρόμο τους.

Νοτάκης Αντώνης

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Σκοπός και μέλημά μας είναι η συνεχής και έγκυρη πληροφόρηση και η προώθηση της έννοιας του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στους νέους ανθρώπους και σε όσους αναζητούν την επαγγελματική τους πορεία προς την επιτυχία.

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Επαγγελματικος Προσανατολισμος - Νοτάκης Αντώνης - Φωτογραφία Προφίλ
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης